VoorDelen

Hoewel we totaal vervreemd zijn van ons voedsel brengt het ons wel dichter bij elkaar; bijvoorbeeld door sociale supermarkten. 

trend

Sinds drie jaar ontstaan er vooral in Zuid-Holland initiatieven die de voedselbank kunnen aanvullen of vervangen. Initiatieven waar de bezoekers zelf hun mandje mogen vullen en waar niet alleen minima welkom zijn. Het gemeenschappelijke idee achter deze winkels is dat klanten met een normaal bestedingspatroon bijdragen aan de behoeften van bezoekers die leven van het sociaal minimum of minder. In tegenstelling tot de voedselbank moet er bij sociale supermarkten wel worden afgerekend, de manier waarop verschilt: sommige winkels bedienen zich van een pas waarmee de niet kapitaalkrachtige houder korting krijgt, bij anderen wordt een bedrag op een pasje bijgeschreven. Niet alle initiatieven zijn overigens even succesvol. Super van Lopik, de eerste sociale supermarkt van Vlaardingen, opende haar deuren op 14 maart 2017; een dik jaar later was de zaak failliet. De Swingmarket in Rotterdam doet het beter; na de opening van het eerste filiaal begin 2016 werd medio 2017 het derde filiaal geopend. In Den Haag is er sinds begin van dit jaar de sociale supermarkt Kies! die in een SRV-wagen 250 huishoudens bedient.

ander economisch model 

In dezelfde gemeente werken vijf sociale ondernemers, waarvan enkelen met ervaring in de bijstand, aan het opzetten van de sociale supermarkt VoorDelen. Groot verschil met bovenstaande initiatieven is dat er voor wat betreft het afrekenen een koppeling wordt gemaakt met time-banking. Timebank.cc is een platform waarbij kennis en vaardigheden worden verhandeld met ‘tijd’ als ruilmiddel. Betalen met arbeid dus; een uur werk staat gelijk aan tien euro. In Den Haag zijn er bij de Nederlandse vestiging 1000 gebruikers aangesloten. Zolang dit geldsysteem klein genoeg blijft om aan officiële regelgeving te ontsnappen, is het een prima manier om het bijstandsniveau aan te vullen tot een menselijker bestaan. Anderzijds zou goede regelgeving er voor kunnen zorgen dat ook schulden met arbeid kunnen worden ingelost. 

Meer info over VoorDelen: jeffrey@digidoen.nl

Leuke doorleeslink: http://www.mistermotley.nl/art-everyday-life/‘remember-time-money’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *