Maker cultuur (zelf doen)

De punk cultuur was in de 70-er jaren van de vorige eeuw de eerste uiting van een DIY-houding die gekoppeld werd aan een afkeer van de massacultuur: vanaf 1977 brachten bands eigen muziek uit op cassettes & LP’s waarvoor de hoezen in eigen beheer werden ontworpen, daarnaast werden zelf t-shirts gezeefdrukt en kleding vermaakt om al doende het verzet tegen de samenleving kenbaar te maken. Het kopieerapparaat en de cassettetape waren de voornaamste instrumenten waarmee deze beweging zichzelf reproduceerde.

Vanaf de laatste jaren van het eerste decennium van deze eeuw beroept de ‘Maker cultuur’ zich evengoed op reproduceer gereedschap, nu geënt op breed gedragen productie middelen als 3-D printers en CNC-gereedschap. “Makers ruimtes” als Fab Labs zijn dan ook over de hele wereld te vinden; het web wemelt van sites waarop mensen hun (aan de hand van nieuwe productie middelen) zelfgemaakte producten aanbieden. Het laagdrempelige proces ziet er zo uit: 3-D tekenprogramma sketchup downloaden, tekenen, tekening up-loaden op 3dhups.com om te kijken wie er in de buurt jouw ontwerp met zijn CNC-machine tegen welke prijs kan maken en hopla…. 

De Maker beweging is evenals de Punk beweging ontstaan uit afkeer; echter dit maal zijn de vertegenwoordigers afzijdig van het geïsoleerde bestaan in modere steden en verenigden ze zich mondiaal. De Maker beweging is zodoende ook een tegencultuur, nu met een positieve instelling. Een tegencultuur waar voor minimalisten bovendien veel voor valt te zeggen: op een creatieve manier bijverdienen, waar je ook bent.

foto: een-potig DIY bijzettafeltje, ooit leverbaar in 2 modellen (links en rechts). Denk niet dat dit gaat lopen…

Jacob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *