Het sociale vangnet zit vol gaten

Uit cijfers van de ouderenbonden blijkt dat het niet gebruik maken van landelijke regelingen, binnen de groep van ouderen relatief veel voorkomt. Eén op de zes huishoudens van 55+ mist mogelijk huurtoeslag. Eén op de tien 55+huishoudens laat zorgtoeslag liggen. Het aantal senioren dat vanwege hun inkomen -en vermogen- geen gebruik maakt van toeslagen is het hoogst in de categorie 75-85. Ouderen in deze categorie zijn kwetsbaar, zo stelt Haags raadslid Janice Roopram: 

“Ouderen verdienen een fatsoenlijke oude dag. Daarom is het schokkend om te merken dat deze groep toeslagen laten liggen. Hoeveel van hen hebben hierdoor weinig te besteden?” 

Deze kwestie speelt al tijden maar dat kan niet de oorzaak zijn om de verantwoordelijkheid van de gemeente niet onder de loep te nemen.  Enfin, als we het mislopen van toeslagen breder trekken komen we op de volgende cijfers… gemiddeld hebben Haagse minima in het verleden van 2,8 (van de acht) regelingen gebruikgemaakt, 2 procent van alle minima heeft van geen enkele regelingen gebruikgemaakt. Ruim een kwart van alle minima in de gemeente heeft van één regeling gebruikgemaakt. Een kleine groep van 7 procent maakt van zes of meer regelingen gebruik. Dit zijn vooral huishoudens met kinderen die al drie jaar of langer een minimuminkomen hebben.

Veel minima maken overigens geen gebruik van internet, voor degene die dit wel lezen, hier een overzicht van de belangrijkste regelingen…

http://mavlov.nl/regelingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *