Van dakloos naar concertpianist

(van onze glamour-verslaggever: J. Stoort)

Iris de Hond begon op haar derde piano te spelen en niet veel later kreeg ze privélessen; het conservatorium in Zwolle volgde en toen ze 14 was begon ze op de afdeling Jong Talent aan het conservatorium in Den Haag. Door de afstand tussen haar ouderlijke woning en onze stad kwam Iris in een pleeggezin waar ze werd misbruikt.

Ze zocht ’s nachts dan ook haar heil bij het Leger des Heils aan de Wagenstraat. Ook liet ze zich op 14 jarige leeftijd in het conservatorium insluiten: dakloos. De concertpianiste in wording speelde in Haagse kroegen om zo tegen de eenzaamheid te vechten, gevolgd door een periode waarin ze zich in haar eigen universum terugtrok.

Iris studeerde in 2011 uiteindelijk summa cum laude af en volgde masterclasses bij Amerikaanse en Russische pianisten. Daarna begon ze haar carrière als concertpianiste (en als vrij pianiste). Dat bijvoorbeeld Leonard Cohen, Eddie van Halen en Diana Ross haar kennen maakt haar succes duidelijk. Desondanks speelt ze bij tijd en wijle in tbs-klinieken en gevangenissen. Door haar band met daklozen van het Leger des Heils in Den Haag treedt zij regelmatig op voor deze bevolkingsgroep. Zo houden je wortels je bij de grond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *